ALLES OVER DE PRINS

"Ik zet dit joar alles op alles!”

Mike Hijmans

Prins Feestneus d'n 9e

 

Feestneus d'n 9e


Meine damen und Herren, Ladies and Gentlemen, Madame et Monsieur mar bovenal beste minse,

Zo stond ik een jaar of drie geleden voorop de 11e wagen van CV Bej Mekoar Gerapt. Een vereniging die deze naam draagt omdat de leden van alle hoeken en gaten van Groesbeek komen. Maar wonder boven wonder klikt dit toch goed en gaan we aankomend jaar voor de 14e keer de Stekkenberg naar beneden.

Binnen de carnavalsvereniging werd er ieder jaar wel een keer door deze of gene de opmerking gemaakt dat er ooit iemand van ons Prins zou worden. Tot het half september werd en ik gevraagd werd of ik prins feestneus wilde worden. Nja de opmerking aan de andere kant van de lijn was: “Je weet vast waarom ik bel. Met deze vraag ben ik terug gegaan naar CVBMG. Want zonder mijn eigen vereniging zou ik er nooit aan beginnen. Maar gelukkig staan ze er massaal achter en mag ik dit jaar de scepter zwaaien.

Wie is ik? Ik is Mike Hijmans, op dit moment op twee dagen na 30 jaar. Opgegroeid in de Bruuk (helaas geboren in het ziekenhuis in Nijmegen) daar tot mijn 27 gewoond bij mijn ouders en broertje. Nu ondertussen wonend net aan de rand van het centrum. Rustig, maar toch overal dichtbij.

De meeste mensen zullen me (her)kennen van de horeca in Groesbeek, zo heb ik een jaar of 11 bij de Linde gewerkt en ondertussen werk ik een jaar of 2 bij de Comm. Ik heb in die 13 jaar op behoorlijk wat feestjes gewerkt. Daarnaast ben ik zo`n 10 jaar secretaris van het jeugdbestuur van RKSV Groesbeekse Boys. Op dit alles na heb ik ook doordeweeks overdag nog een “normaal” leven en geef ik fulltime les op een basisschool. En in mijn geval is dat basisschool de Klumpert in Hatert.

Als kind vond ik het al fantastisch om mee te doen met een groepje aan de carnavalsplaybackshow op school en bij de korf in de Bredeweg. En dan met de carnaval zoveel mogelijk optochten af om te kijken wat er allemaal gemaakt was. Een aantal jaren daarna was ik oud genoeg om zelf eens ergens naar binnen te gaan om “wat” te drinken en feest te vieren toen was ik helemaal verkocht.

Als je er over nadenkt gaat het eigenlijk nergens over. Een half jaar in een kouwe schuur staan bouwen, vervolgens jezelf 5 dagen naar de klote helpen van `s ochtends vroeg tot `s avonds laat op Groesbeeks talige muziek in een tent met mensen die je de rest van het jaar amper ziet of spreekt. Om het tijdens die dagen maar niet te hebben over de overdreven gezonde levensstijl.

Maar weet je wat het is: ik en naar mijn mening heel (en die andere zijn skiën) Groesbeek vind het fantastisch en er word ieder jaar een beter feest van gemaakt. En daarom hou ik zo van die Groesbeekse carnaval. (want het is nergens zo mooi als bij ons.) Met al die mensen die ik nooit spreek op al die fantastisch gemaakte eigen nummers, dat sleept je door die 5 dagen heen.

Rest me nog mijn gevolg te benoemen: mijn presidenten: Kevin Coenen, Pieter Spanjers en Dennis Kleijnen. Mijn hofdames: Kim Broekman, Nicole Spanjers en Vera Kleijnen. Mijn hofschenker: Rick van der Horst. En heel CVBMG met aanhang zal dit jaar plaats nemen in de raad!!

Beste mensen een drie maal ALAAF van mijn kant
“ik zet dit joar alles op alles”

Groeten Mike Hijmans


 

Beej Ummenie Thuus


De Ummenie is de prins van Groesbeek. Wie kent het gezegde niet. ‘Ummenie’ wordt gebruikt om naar een bevestiging te vragen. Bij het Groesbeek carnaval hebben we de bevestiging niet nodig. Ieder jaar zijn het wederom geslaagde dagen. Voorafgaand aan de carnaval nodigt de Ummennie diverse Prinsen met hun raden en batsemariekes uit. Uit de wijde omgeving komen ze naar Groesbeek om onze Ummenie een bezoek te brengen. Want wat is er gezelliger dan met een heleboel mensen samen te lachen om de komedianten die langs komen. De optredende dansgardes te bewonderen. En niet te vergeten te luisteren en kijken naar alle anderen die op deze dag iets komen vertellen of zingen.

Om de onderlinge banden tussen de prinsen te versterken is het evenement ‘Beej Ummenie Thuus’ in het leven geroepen. Op 2 februari 2003 werd in de Linde (te Groesbeek) de eerste editie gehouden van dit evenement. Toen kwamen er zelfs Prinsen uit Oldenzaal en Amsterdam bij Ummenie op bezoek. Samen een borrel drinken onder het genot van leuke optredens e.d. is gewoon super gezellig.

De Prinsen krijgen een uitnodiging voor hun komst. In de uitnodiging wordt verzocht om naast de Raad van Elf de plaatselijke coryfee mee te brengen. Met een optreden dient de plaats van herkomst vertegenwoordigd te worden. Hier wordt ruimschoots gehoor aan gegeven. Zo was er eens een optreden van de dansgarde uit Kranenburg, een buutreedner uit de Milsbeek, een schlagerzanger uit Malden, een dweilorkest uit de Molenhoek etc.

Uit de voorgaande jaren is gebleken dat, de behoefte om een keer bij elkaar te komen niet alleen bij ons leefde maar ook bij de Carnavalsverenigingen uit de regio’s. Nu staat ‘Beej Ummenie Thuus’ niet alleen bij ons op de kaart, maar ook in de regio kijken ze met veel plezier naar dit evenement uit. Vanaf 2016-2017 zal de benaming ‘Beej Ummenie Thuus’ veranderen in Beej prins Feestneus thuus".